donderdag 26 augustus 2010

Irritant??!!

Irritatie bestaat al zolang de mensheid zich voortplant op deze aarde. Maar wat is nu écht, irritant? Het lospeuteren van een prijsstickertje wat niet meewerkt of het verwijderen van een kauwgum die zich onder je schoen heeft genesteld?

Het irritante bij irritatie is het volgende; wat de één irritant vind, vind de ander weer totaal niet irritant, en dat is op zichzelf al heel irritant, omdat je je gaat irriteren aan het onbegrip van een ander. Men irriteert zich dus heel vlug, wat dan weer onwijs irritant is voor de medemens. En zo gaat het irritante cirkeltje maar door. Het geen wat je dus kunt concluderen, is dat als men ergens de stempel ''IRRITANT'' op zet, dat irritatie verwekt bij de ander, omdat dat voor diegene niet als irritant gezien word.

Maar wat nu precies als irritant beschouwd mag worden? Dat hangt van de persoon in kwestie af. Een ruiter irriteert zich al snel aan te korte teugels terwijl ik daar eerder om begin te lachen. Maar als ik dan last heb van opgezwollen amandelen, schiet ik zowat uit mij slof terwijl die ruiter van net, daar niet wakker van ligt.

TOCH, is er ook een algemene vorm van irritatie. Want wordt iedereen niet pislink als hij/zij bij het maken van een mooie wandeling, in een groot stuk stront gaat staan? Wil je niet liever door de grond zakken als je bij de kassa staat om te betalen en je portemonnee nog thuis op tafel ligt? Schreeuw je de hele buurt niet bij elkaar, als je een pleister verwijderd en er vervolgens nog een half voetbalveld haar aan kleeft?

Irritant dit, hè?

M. van Waardenburg

1 opmerking:

  1. Ken je dat stuk van Sanna Vogel, irritant?? Dat lijkt hier een beetje op. Goede blog weer!

    BeantwoordenVerwijderen